Entendrem el comportament de diferents aliments dins l’aigua carbonatada.
Què has de fer?
- Omplim el got amb aigua carbonatada i hi afegim un grapat de panses.
- Observem què passa. Les panses estan ballant?
Explicació teòrica de l'experiment
En aquest experiment veiem primer que les panses són més denses que l’aigua i s’enfonsen fins al fons del got. La densitat és una magnitud que indica la massa per unitat de volum d’una substància.
Una vegada les panses es troben al fons del got observarem que, de mica en mica, les bombolles de diòxid de carboni (CO2) s’enganxen a la superficie de les panses (com més rugosa sigui la pansa, millor s’hi enganxa el CO2). Quan hi ha prou bombolles envoltant-la, la pansa puja a la superficie i entra en contacte amb l’aire. Llavors les bombolles exploten i el CO2 s’allibera. I tornem al principi, la pansa torna a ser pesada i es torna a enfonsar.
També pots provar de fer l’experiment amb pasta de sopa o amb llenties.
El CO2 es un gas incolor i inodor que generen els èssers vius al respirar i que també es genera durant la combustió de materia orgànica. Una concentració massa alta d’aquest gas en l’atmosfera és una de les causes de l’efecte hivernacle que està provocant el canvi climàtic.