Observem com diverses verdures poden perdre el color verd.
Què has de fer?
- En una olla posem la meitat de les bajoques i el suc de llimona.
- A l’altra olla hi posem l’altra meitat de les bajoques i el bicarbonat.
- Posem les dues olles a bullir i passats uns minuts traiem les bajoques.
- Observem què passa i de quin color s’han tornat les verdures.
Explicació teòrica de l'experiment
El que ha succeït són reaccions d’àcid-base. Les bajoques amb la llimona han perdut el color verd i s’han enfosquit. Això succeeix perquè el suc de la llimona és àcid i destrueix la clorofil·la de les plantes. En canvi, les bajoques que estaven a l’altra olla han conservat el seu color verd. El bicarbonat és una base i no modifica l’estructura de la clorofil·la.
L’estructura de la clorofil·la és la següent:
NOTA: també pots provar de fer-ho amb altres verdures com espinacs, bledes, col, api…
SABIES QUE...
La clorofil·la és el pigment que dóna el color verd a les plantes.