La closca d’un ou desapareix.
Què has de fer?
- Submergim l’ou en un vas de precipitats ple de vinagre, en un ple de coca-cola i en un ple de suc de llimona.
- Esperem uns dies i observem què passa.
Explicació teòrica de l'experiment
En aquest experiment el que ha succeït és una reacció d’àcid-base. L’àcid acètic del vinagre reacciona amb el carbonat càlcic de la closca de l’ou, tot alliberant CO2 en forma de bombolles i acetat càlcic, que queda dissolt en el vinagre. La coca-cola i el suc de llimona també contenen àcids que poden dur a terme aquesta reacció.
L’ou no tan sols perd la seva closca sinó que també adquireix una consistència gomosa i augmenta el seu tamany. Això és degut a que part del líquid travessa la membrana semipermeable de l’ou per un fenomen d’osmosi (l’aigua travessa la membrana per equilibrar la concentració d’aigua entre les dos parts, dins i fora de l’ou).
NOTA: Si afegim la tinta d’un retolador florescent al vinagre, l’ou quedarà florescent!