Àlbum de la Taula Periòdica
Amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics 2019, la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) han dissenyat un projecte de divulgació de la Taula Periòdica amb l’objectiu d’apropar la química i donar a conèixer la importància dels elements químics com a peces fonamentals que conformen la matèria, el nostre entorn, i en definitiva, la vida.
enllaçExposició Científiques Catalanes 2.0
L’exposició “Científiques catalanes 2.0”, nascuda al 2020 pretén donar una major visibilitat al paper estratègic de les dones científiques del nostre territori. Aquest projecte ha estat coordinat pel Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC, que compta amb més de 20 integrants, totes professionals de la comunicació, la divulgació, i el periodisme, així com la recerca científica.
enllaçRepte Experimenta
L’interès i la vocació per la ciència no neix, es crea. Aquest és l’esperit del programa Repte Experimenta, que en format concurs desafia els alumnes de 1r i 2n d’ESO a dissenyar un experiment i realitzar un vídeo de la mà de padrins científics del món acadèmic i empresarial.
El Repte Experimenta ofereix a les escoles un programa de 4 sessions de 2 hores de durada (a les seves instal·lacions) utilitzant l’experimentació per apropar els alumnes al mètode científic.
enllaçCiència en 1 minut
La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha fet una sèrie de vídeos molt xulos sobre diferents temes científics. Potser et poden ajudar a trobar la resposta a alguna de les teves preguntes…
enllaçFotosíntesi artificial: Imitem la Natura
Coneix el nostre projecte educatiu sobre fotosíntesi artificial finançat per la FECYT! Carreres de cotxes sostenibles i recurs interactiu per jugar amb la fotosíntesi.
enllaçFundació Catalana - La Pedrera
La Fundació Catalunya – La Pedrera té una àrea de talent que focalitza en la creació, l’educació i la recerca dels joves. L’ICIQ participa activament en dos programes dins aquest àmbit: Bojos per la Ciència (Química) i BIYSC. Fes-hi una ullada i a veure si t’animes a participar-hi!
enllaçTaula periòdica interactiva + App
Una de les nostres taules periòdiques preferides. Navegueu en el mar d’informació sobre element en diferents formats. Una bona oportunitat també per practicar l’anglès, l’idioma de la ciència. Tot un luxe proporcionat per la Royal Society of Chemistry (RSC). A més disposen d’aquesta taula periòdica en format App tant per a Android com per a IPhone amb tota la informació a més de videos i podcasts amb curiositats extres.
enllaçCientíficas: Pasado presente y futuro
Es tracta d’una activitat de teatre científic enfocat a nenes i nens entre 8 – 14 anys on 5 investigadores actuals expliquen la història de cinc científiques famoses de la història. L’objectiu és fomentar vocacions STEM a les nenes i nens donant visibilitat a la feina que han realitzat i realitzen les dones en aquests camps. En el link trobareu el còmic que van realitzar que resumeix la obra de teatre i les seves experiències.
enllaçChemSpider
Vols saber l’estructura química d’un producte determinat? En aquesta base de dades de la Royal Society of Chemistry (RSC) tens accés gratuït a 58 milios d’estructures químiques! Ens encanta l’open access al coneixement.
enllaçCientífiques: passat i present
Recurs per a professorat- El projecte “Científiques: passat i present” vol connectar la biografia, recerca i descobriments de científiques del passat amb la recerca que actualment estan liderant científiques de tot el món.
A través de diferents fitxes didàctiques donem visibilitat a científiques que han treballat i treballen en els camps de la radioactivitat, la catàlisi, la cristal·lografia, la programació, l’ADN, la llum i la geometria. Expliquem la seva recerca i l’impacte que han tingut els seus descobriments en les nostres vides.
enllaçLa Ciència de la xocolata
A la Biblioteca Pública de Torredembarra des del novembre del 2018 fins al juliol de 2019 es van fer uns tallers per veure la xocolata amb uns altres ulls. Investigadores de l’ICIQ i la URV van explicar la xocolata des de diferents punts de vista científics. També s’hi van fer experiments!
descarrega PDF [1.6 MB]
enllaçRecerca en acció
Tota la ciència per fer que et puguis imaginar. Jocs, experiments, activitats de tota mena en aquesta web de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). Ara ja no tens excusa per no fer ciència!
enllaçLa teva agenda científica
Aquí trobaràs activitats de tot tipus per viure d’aprop la ciència. Una bona manera de veure, participar i gaudir d’allò que realment t’agrada.
enllaçLa química darrera de tot
Fantàstiques infografies sobre els components químics que hi ha darrera de productes que trobem en el nostre dia a dia. Un exemple de divulgació de la química amb molta creativitat i amb informació que sorpren als mateixos químics. Gràcies Andy!
enllaç