La química en flux fa referència a aquells processos en els quals té lloc una reacció química mentre els reactius o productes de partida, líquids o sòlids en dissolució, van viatjant per l’interior de tubs o canonades, de manera que al final del tub o canonada hi surten els productes de la reacció. És a dir, en un tub o canonada hi entren els reactius i en surten els productes. La canonada és per tant, el reactor, el lloc on té lloc la reacció, i com a reactor que és, s’hi pot controlar la temperatura i la velocitat a què els reactius passen pel tub. Els reactors potser més coneguts no són els reactors en flux, sinó els reactors per lots, també anomenats reactors tipus batch, que són recipients en els quals s’hi introdueixen els reactius, hi té lloc la reacció i quan aquesta s’ha acabat, es buida i s’obtenen els productes.
La química en flux, presenta alguns avantatges respecte la química en batch:
- Millor control sobre la reacció i facilitat per a reproduir-la
- Processos més segurs
- Facilitat d’escalar la reacció
- Augment del rendiment d’algunes reaccions
- Disminució dels productes secundaria
- Facilita l’escalat i optimització de les reaccions
Un altre avantatge de les reaccions en flux és la facilitat per a obtenir mostres de control en els diferents moments del procés i així seguir el curs de la reacció. Podem obtenir mostres en diversos punts del recorregut.
Els processos en flux també eviten que s’acumulin productes intermedis, fet que representa un avantatge si aquests compostos són inestables, tòxics o sensibles a l’aire, ja que només existeixen momentàniament i en quantitats petites.
Al final d’un reactor en flux s’hi pot unir un sistema de purificació dels productes. Els sistemes més comuns són: extracció en fase sòlida, separació per cromatografia i extracció líquid/líquid.
Actualment la química de flux s’està utilitzant a escala industrial cada cop més, per bé que per a dur a terme reaccions en fase líquida, els reactors més utilitzats són encara els reactors per lots o en batch.
En el següent vídeo de CSIRO trobaràs un molt bona explicació visual